Ce înseamnă BDSM

BDSM este un acronim compus care vine de la B şi D (Bondage and Discipline), D/s (Dominance and Submission), S şi M sau SM (Sadism și Masochism) și este folosit ca un termen general pentru a descrie diferite tipuri de sex pervers sau de joc. BDSM ca termen, este folosit pentru a acoperi o gamă largă de activități, comportamente și dorințe care sunt considerate non-normative în cultura majorităţii.

Persoanele care se angajează în BDSM fac acest lucru cu ponderi diferite; unele ocazional, iar altele zi cu zi, adică "trăiesc 24/7", cum este numit în comunitatea BDSM acest stil de viaţă. BDSM este, în general, practicat prin configurarea de "scene", stabilindu-se un anumit timp și spațiu pentru a se angaja în activități BDSM. Activitățile BDSM includ, dar nu se limitează la: flagelare, biciuire, joc de senzație (cu temperaturi ridicate și scăzute, cleme, gâdilitori din pene, jocul cu impulsuri electrice etc.), restricţionare şi legare (cu cătuşe, lanțuri sau frânghii), schimb de putere (Dominator / supus(ă) sau Stăpân / sclav(ă) și jocuri de rol erotice (profesor / student(ă) , doctor / pacient(ă) , client / escortă etc.).

Cei care se angajează în BDSM, în general, sunt de acord că toate jocurile BDSM ar trebui să fie efectuate în condiții de siguranță (în moduri care reduc cât mai mult posibil riscurile asociate cu aceste tipuri de joc), în mod sănătos (treaz și cu mintea sănătoasă) și consensual (cu toți participanții cu entuziasm de acord cu activitățile pre-discutate), SSC (Safe, Sane and Consensual).

BDSM implică şi plăcerile erotice ale jocului de roluri cu umilirea persoanei supuse, disciplinarea sadică și supunerea masochistă. Ideea este de a explora plăcerea perversă din spatele durerii fizice şi/sau a degradării morale. BDSM este, de multe ori, o tactică erotică folosită ca parte a preludiului pentru sex.

Conceptul de BDSM este însă cu mult dincolo de terminologia simplă discutată mai sus. Ideea de dominare și supunere, sadismul și masochismul nu sunt doar aspecte sexuale, ci este, pentru unii, o alegere de trăire intensă în stilul BDSM de viață.

În România, sunt tot mai mulţi adepţi ai BDSM-ului ce îşi caută locul în comunităţi BDSM cum este şi cea de pe bdsmside, ca şi partenerii cei mai buni pentru sesiuni de joc BDSM, dar şi de viaţă.

Pentru a putea înțelege complet BDSM-ul, trebuie să decodificați ce înseamnă fiecare componentă ca practică BDSM şi erotică.


Bondage și disciplină


În timp ce legarea unei persoane ţinută cu un căluș la gură, din motive violente, a fost dintotdeauna detestată de societate, situația din spatele ușilor închise este o cu totul altă poveste. Practica BDSM permite oamenilor să își asume rolurile de "Top" (Dominator) și "Bottom" (Supus/ă). Bondage-ul implică, în esență, constrângerea fizică pentru plăcere erotică. În timp ce novicele se poate delecta cu un bondage ușor, folosind curele și cătușe pentru a lega membrele pentru stimulări erotice, practicanții „hardcore”, ai BDSM-ului mai dur, folosesc dispozitive elaborate pentru a lega organele genitale și membrele pentru o plăcere sporită. Procedee precum asfixierea fac, de asemenea, parte din bondage.

Disciplina, pe de altă parte, este o practică nu foarte diferită de bondage. În esență, aceasta implică constrângerea psihologică prin reguli de pedeapsă corporală pentru un comportament exercitat dincolo de limitele acceptabile. Gama de pedepse poate fi fizică, ca în cazul plesnirii și al flagelării, sau psihologică, folosind un limbaj degradant. Conceptul de a provoca durere pentru plăcere face ca procesul să fie extrem de erotic pentru ambele părți implicate.

Sadism și masochism


Fără îndoială, aceste cuvinte definesc nucleul BDSM-ului. Sadismul și masochismul sunt inspirate de durere - producere și primire. Sadismul este impulsul interior experimentat prin aplicarea durerii partenerului, care poate fi sub forma limbajului degradant, palme sau flagelare pentru începători, și practici mai avansate, precum asfixierea, picurarea cu ceară fierbinte sau electrostimularea pentru cei mai experimentați. Aceste proceduri sunt legate în mod intrinsec de relația fiecărei părţi supuse cu durerea și de cât de mult este dispusă să îşi depășească limitele de suportabilitate pentru durere. Partenerul sadic dominator este cel care provoacă durerea, iar partenerul supus obține stimulente erotice bucurându-se de fiecare aspect al durerii experimentate.

BDSM-ul, foarte excitant, trebuie însă exercitat doar cu acceptul partenerului care primeşte. În timp ce practicarea BDSM-ului ușor este inofensivă, este foarte posibil să te pierzi în jocul de putere și să ajungi de fapt să îți rănești partenerul.

Câți oameni practică BDSM?


Aproape 47% dintre femei și 60% dintre bărbați au avut fantezii cu privire la dominarea sexuală a cuiva, în timp ce, cu ceva mai multe femei și mai puțini bărbați sunt excitați de ideea de a fi dominați, potrivit unui studiu publicat online la 3 martie 2016 în „The Journal of Sex Research”. Același studiu a constatat, de asemenea, că aproape 47 la sută dintre adulți ar dori să participe la cel puțin un tip de activitate sexuală netradițională, iar 33,9 la sută au declarat că au făcut acest lucru cel puțin o dată în trecut. Nu e de mirare că atunci când veți căuta expresia "BDSM" pe Google, veți obține peste 500 de milioane de rezultate.
Bondage și disciplină: Aproape 50 la sută dintre femei și bărbați au avut fantezii cu privire la faptul că au fost legați pentru a obține plăcere sexuală.

Dominanță și supunere: 65 la sută dintre femei și peste 50 la sută dintre bărbați au avut fantezii legate de a fi dominați sexual.

Sadism și masochism: Aproape 25 la sută dintre femei și peste 40 la sută dintre bărbați au avut fantezii cu privire la pălmuirea sau biciuirea cuiva pentru a obține plăcere sexuală.

Capitalizarea BDSM


Capitalizarea BDSM este practica de a scrie cu majuscule sau de a folosi toate pronumele cu minuscule pentru a indica rolul sau statutul participanților în relaţiile BDSM. Conform regulilor de capitalizare BDSM, substantivele proprii și pronumele legate de un Dominator sau de un Stăpân, sunt scrise cu majusculă. Cele legate de o persoană supusă sau de un sclav sunt scrise cu minuscule.

De asemenea, capitalizarea BDSM este uneori numită „Slavese” sau „Slave – Pidgin”.

Capitalizarea BDSM poate fi aplicată pronumelor de persoana întâi, a doua sau a treia, la singular și la plural. Ca exemplu, pronumele la persoana întâi singular care se referă la un dominator ar fi Eu, Meu, al Meu și Eu Însumi/Însămi, în timp ce acelea care se referă la un supus, sunt eu, mea, meu, al meu și eu însumi/însămi, sau sclava, a sclavei, etc.

Unele surse consideră că folosirea majusculelor în BDSM a intrat în practică odată cu orientările „Old Guard Leather”, care insistau ca supușii să folosească doar persoana a treia pentru a se referi la ei înșiși. O altă teorie este că practica a apărut în urma camerelor de chat, unde folosirea majusculelor a ajutat la transmiterea rolurilor participanților către comunitatea online.

Adepţii capitalizării BDSM consideră că practica arată respect pentru partenerul dominant și că întărește rolurile în relațiile BDSM. Cu toate acestea, folosirea majusculelor în BDSM a fost criticată de unii membri ai comunității BDSM, care consideră că ar trebui să se aplice întotdeauna regulile gramaticale ale limbii standard. Aceștia susțin că respectul față de indivizi, sau față de comunitatea BDSM în ansamblul ei, înseamnă mai mult decât scrierea cu majuscule a literelor sau abilitatea de a folosi tasta Shift. În plus, ei consideră că orice relație Dom/sub ar trebui să fie suficient de puternică încât să nu fie nevoie să încalce convențiile gramaticale existente pentru a o consolida. În relaţia BDSM, partenerul dominator alege cum va fi adresarea din partea părţii supuse.

Istoria BDSM: nu e atât de nouă…


Explorați un pic mai mult și veți descoperi, de asemenea, că BDSM nu este nimic nou. Printre cele mai importante momente istorice ale BDSM se află:

- Arta și textele din Grecia și Roma antică arată că durerea fizică era folosită ca stimulent erotic, conform cărții „An Illustrated History of the Rod”, de William M. Cooper, publicată pentru prima dată în 1868.

- Kama Sutra, textul venerat în sanscrită despre sexualitate, scris în India în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, descrie șase locuri potrivite pentru a lovi o persoană cu pasiune și patru moduri de a face acest lucru. De asemenea, are capitole intitulate "Scărpinarea", "Mușcatul" și "Inversarea rolurilor".

- Marchizul de Sade, un aristocrat francez care a trăit între anii 1740 și 1814, a scris o varietate de romane erotice și povestiri scurte care implică faptul că este bătut și că îi bate pe alții. În cele din urmă, numele autorului a dat naștere termenului sadism.

- În mod similar, termenul "masochism" provine de la numele nobilului și autorului austriac Leopold von Sacher-Masoch, al cărui roman din 1870, „Venus în blănuri”, descrie o relație dominant - submisiv.

- În 1953, un studiu al Institutului Kinsey a constatat că 55 la sută dintre femei și 50 la sută dintre bărbați erau excitați de faptul că erau mușcați.

- Și chiar și înainte de "Cincizeci de umbre ale lui Grey", 36% dintre adulții din SUA au declarat că au făcut sex folosind măști, legaţi la ochi sau alte forme de bondage, conform studiului Durex Global Sex Survey din 2005.

Este BDSM-ul considerat încă o tulburare medicală?


La un moment dat, experții în sănătate mintală aveau îndoieli cu privire la faptul că cei care practicau BDSM erau sănătoși din punct de vedere mental. Dar Asociația Americană de Psihiatrie a făcut un pas uriaș în de-stigmatizarea kink-ului odată cu publicarea actualului Manual de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale (DSM-5) în 2013. Pentru prima dată, ghidurile au făcut o distincție clară între adulții consimțitori care se angajează în comportamente sexuale în afara curentului principal, cum ar fi BDSM-ul, și cei care îi forțează pe alții să se angajeze în aceste comportamente fără consimțământ.

Asta înseamnă că simpla experimentare cu, să spunem, bice și lanțuri, nu mai este un semn de boală mintală care prin ea însăși "justifică sau necesită intervenție clinică", se arată în manual.

Există adevărate tulburări sexuale care au o temă similară. Tulburarea de sadism sexual, de exemplu, implică provocarea de durere fizică sau psihologică asupra altei persoane în scopul plăcerii sexuale. Iar tulburarea de masochism sexual implică implicarea deliberată într-o situație în care ești umilit, bătut sau abuzat în scopul excitării sexuale.

Diferența dintre aceste două tulburări și BDSM este consimțământul, în cazul tulburării de sadism sexual, și faptul că BDSM nu merge până la gradul de a provoca suferință semnificativă sau de a afecta funcția, în cazul tulburării de masochism sexual.

Psihologia BDSM-ului: de ce sunt oamenii atrași de BDSM?


Majoritatea dovezilor disponibile arată că majoritatea pasionaților de BDSM sunt sănătoși din punct de vedere mental și tipici în toate privințele, cu excepția faptului că găsesc intimitatea tradițională ("vanilla") nesatisfăcătoare și își doresc ceva mai intens.

"Oamenii întreabă întotdeauna dacă este normal să fii interesat de BDSM", spune Michal Daveed, purtător de cuvânt al „The Eulenspiegal Society”, o organizație non-profit din New York care se descrie ca fiind "cel mai vechi și mai mare grup de sprijin și educație BDSM" din țară.

"Normalitatea este un cuvânt amuzant pentru a descrie o umanitate cu adevărat răspândită și diversă. Dacă definiția ta de normalitate este câți oameni fac acest lucru, sunt mult mai mulți oameni decât ai putea crede", spune Daveed. "Iar dacă definiția ta de normalitate este obișnuită, lumea BDSM este plină de oameni obișnuiți a căror sexualitate se întâmplă să fie cablată într-un anumit fel."

Un studiu de referință publicat în 2008 în „Journal of Sexual Medicine” a constatat că persoanele care s-au implicat în BDSM au fost mai predispuse să fi experimentat sexul oral sau sexul anal, să fi avut mai mult de un partener în anul precedent, să fi făcut sex cu altcineva decât partenerul lor obișnuit, să fi participat la sex prin telefon, să fi vizitat un site de sex pe internet, să fi vizionat un film sau o înregistrare video de tip xxx, să fi folosit o jucărie sexuală, să fi făcut sex în grup sau să fi luat parte la stimularea manuală a anusului, „fisting” sau „rimming”.

Cu toate acestea, ei nu au fost mai predispuși să fi fost constrânși la activitate sexuală și nu au fost semnificativ mai predispuși să fie nefericiți sau anxioși. Într-adevăr, bărbații care s-au implicat în BDSM au obținut scoruri semnificativ mai mici pe o scală de suferință psihologică decât ceilalți bărbați.

"Constatările noastre susțin ideea că BDSM-ul este pur și simplu un interes sexual sau o subcultură atractivă pentru o minoritate și, pentru majoritatea participanților, nu un simptom patologic ca urmare a unor abuzuri din trecut sau a dificultăților cu sexul "norma", au concluzionat cercetătorii.

"BDSM este o expresie sănătoasă a sexualității", spune Filippo M. Nimbi, doctor în psihologie, cercetător la Institutul de Sexologie Clinică și la departamentul de psihologie dinamică și clinică de la Universitatea Sapienza, ambele din Roma.

Dr. Nimbi este, de asemenea, coautorul unui studiu publicat în ediția din martie 2019 a „The Journal of Sexual Medicine”, care a comparat 266 de practicanți BDSM consensuali cu 200 de subiecți de control care și-au descris viața sexuală ca fiind tradițională. Ca un ecou al studiului anterior, cercetătorii au constatat că grupul BDSM a avut tendința de a raporta mai puține probleme sexuale decât populația generală.

"Persoanele care se angajează în BDSM sunt de obicei persoane care s-au gândit mult la sexualitatea lor", a explicat Nimbi într-un e-mail. "Ei și-au explorat și s-au confruntat cu limitele lor sexuale. Practic, ei știu ce le place și o fac. Acest lucru are un rezultat pozitiv asupra experiențelor lor sexuale și asupra calității generale a vieții lor".

Mulți oameni cred că este o patologie sau o perversiune să vrei, să zicem, să fii pălmuit tare și să te bucuri de asta, a adăugat el. "Fiecare dintre noi ne dezvoltăm fanteziile erotice din gusturile, experiențele și curiozitățile noastre diferite, începând din copilărie și durând până la sfârșitul vieții. Fiecare persoană este diferită. Putem dezvolta aceeași fantezie din povești diferite și putem dezvolta fantezii diferite din aceleași povești. Unii oameni găsesc în BDSM o modalitate de a fi liberi, de a se dezlănțui, de a se elibera și de a juca un rol diferit de cel din viața de zi cu zi. Iar dacă obțin satisfacție și respectă "regulile", de ce ar trebui să fie anormal?"

Partea fizică a BDSM-ului: de ce se simte bine?


Patti Britton, PhD, MPH, co-fondator al institutului de acreditare și formare Sex Coach U și fost președinte al Asociației Americane pentru Educatori, Consilieri și Terapeuți în Sexualitate, precum și alți experți se grăbesc să sublinieze faptul că o conexiune între durere și plăcere nu este specifică numai comunității BDSM. Gândiți-vă la atleții care depășesc confortul fizic pentru a experimenta "hiperexcitarea alergătorului" sau la persoanele care urmăresc senzații tari prin practicarea unor sporturi extreme riscante, cum ar fi parașutismul. Gândiți-vă la fericirea pe care o experimentează pasionații de mâncăruri super picante atunci când mușcă dintr-un ardei care le dă foc gurii sau la senzația de frică pe care o poate provoca mersul pe un montagne russe sau vizionarea unui film de groază.

"Același cocktail chimic de endorfine[1], dopamină[2] și alți hormoni care face ca aceste experiențe să fie plăcute pentru unii, face ca BDSM să fie de fapt minunat pentru alții", spune sexologul clinician Francesca Gentille, coeditor al cărții „The Marriage of Sex & Spirit” și gazda podcastului Sex: Tantra și Kama Sutra. "Îmi place să compar preferințele sexuale cu gustul în materie de mâncare. Celor mai mulți dintre noi nu ne place mâncarea fadă, dar avem o gamă de cât de picantă ne place".

Impactul BDSM asupra bunăstării, relațiilor și corpului adepților săi


Studii recente dedicate înțelegerii BDSM și a efectelor sale asupra corpului au arătat rezultate surprinzătoare. Cercetătorii au descoperit că practicile BDSM pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate.
Îmbunătățirea sănătății mintale
Într-un studiu, cercetătorii au analizat trăsăturile de personalitate, stilurile de atașament în relații și bunăstarea generală a persoanelor care practicau BDSM. Contrar multor stereotipuri populare, studiul a constatat că cei care s-au angajat în aceste practici sexuale erau de fapt, în medie, mai bine adaptați decât omologii lor care nu practicau BDSM.

Cei din grupul BDSM:
- Se simțeau mai siguri în relațiile lor;
- Aveau un sentiment sporit de bunăstare;
- Erau mai conștiincioși față de ceilalți;
- Au fost mai extrovertiți;
- Au fost mai deschiși la a încerca noi experiențe;
- Au avut o anxietate mai redusă;
- Au fost mai puțin sensibili la percepțiile celorlalți.

Stres redus
Cercetările au arătat că participanții la BDSM intră într-un nivel de conștiență alterat, similar cu starea meditativă pe care o experimentează practicanții de yoga sau cu starea de a maratonistului. Este cunoscut faptul că aceste activități pot fi benefice pentru sănătate, ajutând la scăderea nivelului de cortizol, hormonul stresului. Participarea la BDSM poate avea aceleași efecte.

De exemplu, o serie de studii a constatat că partenerii în roluri dominante au înregistrat o scădere a nivelului de cortizol după o sesiune de BDSM. Cortizolul este cunoscut ca "hormonul stresului" și poate fi asociat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv cu tensiunea arterială ridicată, imunitatea suprimată și rezistența la insulină.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că unii participanți consideră BDSM ca fiind o experiență spirituală.
Relații personale îmbunătăţite
Cercetătorii au stabilit, de asemenea, că participarea la scene sado-masochiste reușite crește sentimentul de conectare și intimitate cu partenerii. Deși motivele exacte pentru acest lucru nu sunt pe deplin clare, cercetările au arătat că a face lucruri noi cu partenerii romantici, mai degrabă decât aceleași activități de rutină, crește intimitatea. Scanările cerebrale ale unor cupluri căsătorite au arătat că împărtășirea unor activități noi declanșează sistemul de recompensă al creierului și îl inundă cu dopamină și alte substanțe chimice care produc senzații de bine.

Sfaturi / Trucuri


Lumea BDSM are propriile subculturi și terminologie distincte. Poate fi intimidant pentru începători, dar există câteva sfaturi și trucuri care vă pot ajuta să explorați în siguranţă.
- Amintiți-vă: comunicarea este esențială. Înainte de a începe, trebuie să vorbiți cu partenerii de joc BDSM despre interesele și limitele voastre. Dacă vă implicați în ceva ca parte a unei scene BDSM, trebuie să fie ceva despre care fiecare partener a discutat în prealabil.
- Începe încet. Practicile BDSM ușoare sunt un bun punct de plecare pentru a vă da seama ce vă place și cu ce vă simțiți confortabil. Jocul de roluri cu scene sexy sau implicarea în discuții murdare, de exemplu, vă poate ajuta să vă explorați fanteziile.
- Pregătiți scena. Implică-te în toate scenele tale. Lumina de ambianță, lumânările parfumate, muzica ușoară și hainele erotice pot ajuta la crearea atmosferei potrivite pentru jocul BDSM.
- Stabileşte un cuvânt de siguranță și nu te teme să îl foloseşti. BDSM ar trebui să fie distractiv pentru toți cei implicați - așa că, dacă ceva nu funcționează pentru tine sau este prea mult pentru tine, nu este nici o rușine să spui acest lucru și să încerci altceva.

---

[1]Endorfinele sunt substanțe chimice asemănătoare morfinei produse de organism care ajută la diminuarea durerii, declanșând în același timp sentimente pozitive.

Ele sunt eliberate de glanda pituitară (vezi mai jos) din creier în timpul perioadelor de exerciții fizice intense, stres emoțional, durere și orgasm.

Endorfinele ajută la ameliorarea durerii și induc sentimente de plăcere sau euforie. Ele joacă un rol important în sistemul de recompensă al creierului, care include activități precum mâncatul, băutul, sexul și comportamentul matern.

Organismul produce endorfine ca răspuns la exerciții fizice intense.

Cercetările sugerează că exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea stării de spirit și pot chiar ajuta la tratarea depresiei. Cu toate acestea, dependența de exerciții fizice poate apărea la persoanele care fac exerciții fizice în exces.

Glanda pituitară este adesea denumită "glanda stăpână", deoarece controlează mai multe alte glande producătoare de hormoni, inclusiv glanda tiroidă. Aceasta se află în spatele podului nasului, la baza creierului, aproape de nervii optici.
Glanda pituitară funcționează ca un termostat care reglează nivelul hormonilor tiroidieni.


[2]Dopamina este un neurotransmițător (a se vedea mai jos) care ajută la trimiterea de semnale în creier și este implicat în principal în controlul mișcărilor.
Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice produse de celulele nervoase numite neuroni. Ele sunt folosite pentru a comunica mesaje în diferite părți ale creierului și între creier și restul corpului.

De asemenea, dopamina ajută la facilitarea fluxului de informații către regiunile creierului responsabile de gândire și emoții.

Dopamina joacă un rol în sistemul de recompensă al creierului, ajutând la întărirea anumitor comportamente care duc la recompensă. Un val de dopamină, de exemplu, este ceea ce determină o persoană să ia o a doua felie de pizza...

Într-un studiu publicat în iunie 2018 în revista „Nature Communications”, cercetătorii au descoperit rolul dopaminei în diminuarea reacțiilor de teamă în timp, o componentă importantă a terapiei pentru persoanele cu tulburări de anxietate, cum ar fi fobiile sau tulburarea de stres posttraumatic (PTSD).by sclava

Please login to see the comments or to comment

BDSM lovers, go to bdsmside.com to find out your best partners for an intense, happy, long-term relationship in the lifestyle, for successful BDSM play sessions to enrich your life!