Clasificarea comportamentelor BDSM ca "tulburări sexuale " nu ţine cont de efectele pozitive, utile, ale acestui tip de interacțiune sexuală - și presupune că există ceva în neregulă cu ea.
În lucrarea "Lasă trandafirii, trimite-mi spinii" de Philip Miller și Molly Devon („Screw the Roses, Send me the Thorns”) se prezintă în ansamblu, de la principiile generale ale interacțiunii BDSM la tehnici specifice cât și o hartă a trupului cu cele mai bune locuri pentru biciuire.
Lucrarea a servit ca suport pentru studii și cercetări care au dovedit ca dăunătoare și eronată condamnarea psihologică din partea comunității a sadismului și masochismului.
În cazul în care nu știați, în Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale (DSM) - resursă importantă de studiu în domeniul psihologiei, sadismul sexual și masochismul sexual sunt considerate ca "paraphilia". Deși cele mai recente DSM (DSM-5) nu consideră paraphilia ca o tulburare în sine, cu excepția cazului în care "provoacă stres, depreciere a individului sau rău pentru alții," acest lucru are încă implicații importante pentru practicanții BDSM și comunitatea BDSM ca un întreg. Însăşi includerea lor într-un manual de sănătate mintală poate induce ideea că există ceva în neregulă cu ceea ce le place, cu stilul lor de viață, ce poate crea o prejudecată în societate.
Dacă simţi dorința de spanking (plesnire), înseamnă că ești bolnav? Nu.
Se folosește aici spanking-ul ca exemplu, deoarece este asocierea cea mai comună atunci când o persoană din afară se gândește la BDSM. Cu toate acestea, spanking-ul este doar o fațetă a lumii BDSM.
În condiții de siguranță ("Safe, Sane and Consensual")
Cel mai important principiu BDSM este: "Safe, Sane și Consensual", SSC. Acestea pot părea simple cuvinte, dar la fel ca DSM pentru psihologi, ele sunt sacrosancte în comunitatea BDSM. O "scenă" este ceea ce se întâmplă între doi sau mai mulți adulți care intenționează să se angajeze în acest tip de joc erotic.
BDSM nu înseamnă doar că o persoană își plesnește partenerul de joc; interacțiunile încep de obicei cu negocierea, unde se discută limitele și preferințele. Încălcarea limitelor unui partener fără consimțământ nu este admisă în comunitatea BDSM, este considerată abuz.
Deoarece BDSM explorează adesea interacțiuni erotice intense, este necesar să se asigure că toți participanții sunt de vârstă legală, adică sunt majori, pentru a participa, că toate limitele sunt stabilite în avans și că există un cuvânt de siguranță convenit în cazul în care jocul devine prea intens. Dacă oricare dintre participanți rostește acel cuvânt, jocul este oprit imediat. Există și semnale de siguranţă în cazul în care partenerul care dorește să se oprească este în imposibilitatea de a vocaliza cuvântul de siguranță, de exemplu, din cauza unui căluș.
Deci este destul de sigur și sănătos.
Controversele BDSM: de ce ar dori cineva să fie plesnit? Pare o nebunie!?
Mituri și prejudecăți despre comunitatea BDSM sunt prezente în întreaga comunitate a specialiștilor în sănătate mintală ca și în societate în general. Astfel de concepții greșite au condus o mare parte din comunitatea psihanalitică să patologizeze BDSM. La urma urmei, este ușor să se presupună că o persoană care savurează o bătaie bună într-o scenă s-ar putea să nu obiecteze la a fi lovit în mijlocul unui supermarket. În realitate, cei care se bucură de BDSM se bucură de ea într-un context specific, cum ar fi în timpul unei scene. Aceşti oameni nu sunt dependenți de durere. Nu sunt nebuni. Ei nu au nevoie de terapie sau de un leac. Și, în cele mai multe cazuri, nu sunt victime ale abuzului.
Sexologul Carol Queen a scris un articol fantastic în „Jurnalul femeilor și terapiei” (Journal of Women and Therapy) oferind o critică utilă a DSM.
Deşi recent, părerea specialiştilor s-a schimbat într-o măsură, - de-a lungul istoriei, DSM a privit S/M ca o formă patologică de comportament erotic fără să ţină cont de consimțământ sau spiritul de afiliere al comunității. Nu a luat în considerare nici faptul că experiența de a fi etichetat ca patologic de către o instituţie specializată puternică poate fi în sine dăunătoare pentru bunăstarea emoțională a unui client."
Psihanaliza implementează un tip de control social prin patologizarea BDSM. Cu alte cuvinte, schimbă subtil modul în care percepem ceea ce este normal și anormal. De asemenea, face din comportamentul "normal" ceva pentru care să se depună eforturi pentru a fi atins, iar comportamentul considerat ca "anormal", ceva de evitat - și pentru care să se încerce chiar o „vindecare”.
Ei chiar spun că bătaia mă face nebun?
Ei bine, da și nu. În DSM-IV-TR (a patra ediție a DSM), sadismul sexual și masochismul sexual au fost enumerate ca paraphilia. DSM definește paraphilia ca "fantezii sexuale recurente, intense, stârnind impulsuri sexuale, sau comportamente sexuale ... care apar pe o perioadă de cel puțin șase luni ... Cam vagă descriere. Desigur, unele dintre aceste preocupări au fost abordate în cea mai recentă publicație, DSM-V, lansată în 2014. Site-ul Asociaţiei Americane de Psihiatrie (American Psychiatric Association) a postat actualizări la tulburări de tip paraphilia și de fapt, a spus că "cei mai mulți oameni cu interese sexuale atipice nu au o tulburare mintală."
Acesta este un început, dar este încă o problemă cu această teză: Se folosește cuvântul "atipic." Deși au fost făcute concesii în DSM-V în ceea ce privește BDSM-ul, enunţul mai creează încă un context în care BDSM este caracterizat nu ca parte a spectrului larg de sexualitate, ci ca un comportament oarecum neobişnuit, chiar anormal.
Transferul de putere
În cartea ei "Între trup și carne," (Between the Body and the Flesh), Lynda Hart scrie că o modalitate de a privi practicarea BDSM este ca "a face sex" mai degrabă decât "a avea sex." În timp ce aceia care nu practică BDSM de obicei nu au mult de gândit la ceea ce se așteaptă să aibă loc într-o anumită întâlnire sexuală, în BDSM sunt planificate și negociate scenarii înainte de a începe jocul. În timp ce comunitatea psihanalitică susține că aceste comportamente sunt problematice, mi se pare că abilitează participanții.
Unii critici ai BDSM-ului susțin că structurile de putere în relațiile BDSM sunt o manifestare opresivă a dominației masculine și a hetero - normalităţii. Ceea ce nu reușesc ei să realizeze este că prin împlinirea sexualității, mai degrabă decât pur și simplu prin experimentarea ei, structurile de putere tradiționale pot fi explorate, inversate și schimbate în orice scenă dată. Dintr-o dată, există libertatea de a explora dinamica transferului de putere ca un dătător sau receptor de senzații. Cel mai bine este că nu trebuie să fie întotdeauna la fel: într-un joc, pot să fiu eu cel care îl plesnesc pe partenerul meu și mai târziu în scena BDSM, sau timpul unui joc următor, el sau ea mă poate plesni pe mine.
Palme pentru toată lumea (dar numai dacă le doriți)!
Deci, dacă BDSM-ul are loc, într-adevăr, în condiții de siguranță, cu sex sănătos și consensual, nu ar trebui să o facă toată lumea? Nu, nu chiar. Asta nu înseamnă că lumea ar trebui să evite BDSM-ul, dar nu, nu este pentru toată lumea. Nu pentru că este ciudat sau anormal, dar, pentru că într-adevăr nimic din lumea sexului nu este pentru toată lumea. Interacţiunile BDSM sunt minunate, ele pot îmbogăţi semnificativ experiențele noastre sexuale, dar diferitele persoane agreează lucruri diferite și aşa trebuie să fie.
Atunci când nu există un consimțământ sau cineva devine atât de consumat de practicarea fetişului ales încât nu mai participă la viața de zi cu zi, a depășit limita. Asta nu este doar o problemă BDSM - s-ar putea întâmpla oricum, inclusiv practicând viaţa sexuală vanilla. În timp ce DSM-V a luat măsuri pentru a reduce părtinirea, există încă loc de îmbunătățire. Deci, să nu lăsăm DSM (Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale) să aibă ultimul cuvânt privind BDSM-ul…