Spațiul Dominatorului și spațiul persoanei supuse în BDSM (Topspace / Domspace şi subspace)

Subspațiul, bine cunoscut de către participanţii în scenele BDSM, este o stare modificată de a se simţi în cazul în care o persoana supusă se lasă în totalitate sub controlul Dominatorului ei. Dar există şi Topspace sau Domspace, starea Dominatorului. Să vedem ce se întâmplă când se experimentează aceste stări de spirit.


Ce este subspațiul (spaţiul supusei, „subspace”)?


Subspațiul este văzut aproape ca Sfântul Graal al supunerii, această stare specială în care o persoană supusă se lasă total în voia simţirilor și „plutește departe, fericită, pe un nor de hormoni”. Această setare a minţii nu este ușor de realizat și modul în care persoanele supuse ajung la ea este diferit de la o persoană la alta și de la o zi la alta.

Ar putea fi obţinută prin bondage (legări cu suspendare, mai ales), privare senzorială sau prin jocuri de impact. Starea de subspațiu poate fi adusă şi de jocul cu ceară fierbinte, jocul cu ace sau de respirație, dar pentru ca această stare să se întâmple, persoana supusă trebuie să aibă încredere deplină în persoana cu care se joacă. Asta pentru că, o dată ce supusa este în subspațiu, nu mai e conștientă de nimic altceva. De fapt şi utilizarea unui cuvânt de siguranță poate deveni imposibilă.

Acesta este momentul unde rolul Dominatorului este extrem de important. El trebuie să ia deciziile de siguranță pentru supusa lui și să fie cel care va pune capăt scenei BDSM atunci când devine evident că starea supusei o cere. S-ar putea crede că nu e nimic ce ar putea face persoana supusă în legătură cu ceea ce se întâmplă în subspațiu, dar nu este aşa.

Înainte de a intra într-o scenă BDSM, persoana supusă poate comunica cu Dominatorul despre dorințele și nevoile ei pentru a se stabili ce să facă partenerul ei dominator în cazul în care va intra în starea de subspațiu. În BDSM, planurile de îngrijire post-scenă pot fi programate cu mult timp în avans și comunicarea cu Dominatorul înainte de scenă va ajuta persoana supusă să se simtă în siguranţă, să abordeze cu încredere scena BDSM.

După subspațiu poate apărea „subdrop”


Pentru a vă oferi o idee despre ce este „subdrop”, gândiți-vă la acel sentiment pe care îl obțineți după ce participați la un eveniment foarte distractiv sau la o petrecere în care v-ați simțit foarte bine. În zilele de după, vă puteți simți trişti ca s-a terminat acel timp atât de bun pe care l-ați experimentat. Subdrop este similar, dar se poate întâmpla imediat după o scenă BDSM, sau poate să ia zile pentru a se dezvolta. Pentru a depăşi această stare, e nevoie de multă îngrijire pozitivă BDSM.

Îngrijirea de după scena BDSM, „aftercare”, ar putea dura câteva ore, trebuie începută lent, cu îmbrățișări, înfăşurare în pături, o baie caldă sau un film uşor. Un „şoc” poate fi foarte util, pentru că nivelurile de circulaţie sanguină pot scădea după un joc intens. Multe persoane se asigură să aibă la ele dulciuri şi băuturi pentru a se reface după o sesiune BDSM.

Persoana supusă poate să se ajute singură fiind atentă să aibă la ea ceea ce îi trebuie după scena BDSM. Un răsfăţ pentru a-şi ridica optimismul şi îmbunătăţi starea de spirit sunt esenţiale, nu reprezintă auto-indulgenţă.

Persoana dominantă poate însă ajuta foarte mult cu îngrijirea de după sesiunea BDSM (aftercare), care este la fel de mult parte a scenei ca şi spanking-ul sau bondage-ul (pălmuirea/plesnirea sau legările) care au dus la apariţia stării de subspațiu. Atenția conștientă la persoana sa supusă va ajuta Dominatorul în această situaţie. În cazul în care Dominatorul are îndoieli despre ce tip de îngrijire după joc să facă, a întreba persoana supusă e soluţia potrivită. Comunicarea este întotdeauna cheia.

Ce este Topspace?


Dar cum rămâne cu Dominatorul? Ei bine, se spune că Dominatorii/Topurile pot să atingă o stare modificată a minţii cunoscută sub numele de Topspace sau Domspace. Ea are similitudinile ei cu spaţiul supusei și implică aceleași substanțe chimice care fac ca aceştia să se simtă bine, dar, în timp ce spațiul supusei înseamnă a se lăsa în voia Dominatorului, a se relaxa total, Topspace este un sentiment de concentrare. Acesta poate fi un pic înfricoșător și poate duce la sfârșitul unei scene. Evident, un Dom trebuie să se simtă în controlul a ceea ce se întâmplă iar Topspace-ul se poate simți prea intens. Alţi Dominatori vor stăpâni starea de Topspace și se vor bucura de ea, fără a pierde controlul.

Ca persoană supusă, îţi poți ajuta Dominatorul când se află în Topspace fiind gata să îl rogi să oprească scena, inclusiv prin utilizarea cuvântului de siguranţă, dacă este necesar. Dominatorul poate deveni foarte concentrat pe acțiunea pe care o face, dar mai puțin concentrat pe reacțiile tale, ca supusă. Dacă începi să simți că se întâmplă ca Dominatorul să intre în starea de Topspace, îl poți ruga să pună capăt scenei BDSM.

Topspace şi Topdrop


Cunoscut sub numele de Topdrop, această stare are nevoie de aceeași grijă și atenție ca şi cea de subdrop. Aftercare poate arăta uşor diferit, dar este, în esenţă, la fel. Având ceva de mâncare şi de băut va ajuta în cazul în care Dominatorul se simte cuprins de Topdrop, iar îmbrățișările, masajele și atingerile vor ajuta la revenirea la starea normală în cazul în care asta este ceea ce doresc. Treaba persoanei supuse e foarte importantă în acest context. Dominatorul va avea nevoie de grija şi atenţia supusei.

Top-urile se pot ajuta singure prin a fi conștienți/e de ceea ce este Topdrop, luând lucrurile ușor pentru un timp și, poate, complăcându-se într-un pic de auto-răsfăț. Ar putea fi o baie cu bule sau câteva ore pe PlayStation, ar putea fi vizionarea unui film preferat sau pur și simplu a face cuvinte încrucișate. Orice funcționează pentru a ridica starea de spirit va ajuta la depăşirea stării de Topdrop.

Nu există nici o modalitate garantată de a realiza stările modificate de spirit Topspace și subspace, dar de fiecare dată când reuşeşti, vei fi în măsură să realizezi ce te ajută să ajungi acolo. Gândiți-vă la Topspace și subspațiu ca niveluri bonus de distracție de calitate, care merită să fie atinse, dar care nu sunt începutul şi sfârşitul în jocul BDSM.

Nu există reguli stricte și rapide de a atinge stările de Topspace și subspace și atât timp cât vă bucurați de joc, este într-adevăr tot ce contează.


by sclava

Please login to see the comments or to comment

BDSM lovers, go to bdsmside.com to find out your best partners for an intense, happy, long-term relationship in the lifestyle, for successful BDSM play sessions to enrich your life!